Gépjármű - Tatabánya Kártya regisztráció

Tatabánya útjait és parkolóit nem csak a tatabányaiak, hanem a más településekről érkezők is igénybe veszik. Az utak és parkolók fenntartását ugyanakkor a tatabányai adófizetők finanszírozzák. A közteherviselés kiszélesítése érdekében, a tatabányai lakosok díjmentességének megőrzése mellett, szükséges a fizető parkolás bevezetése a belvárosban. Tatabánya Kártya birtokosok számára azonban a parkolás 2012. július 1. után is ingyenes marad. A díjmentességhez a kártyával rendelkezőknek a Parkolási Ügyfélszolgálaton 2012. június 1-jét követően regisztráltatniuk kell a járműveket. Ez a regisztráció díjmentes!


Parkolási problémák munkanapokon a belvárosban

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata a tatabányai állandó lakcímmel rendelkezőknek mentességet biztosít a díjfizetés terhe alól. A lakosok -amennyiben kiváltják a Tatabánya Kártyát- a kártyájukhoz egy saját vagy a velük egy lakcímen élő közeli hozzátartozójuk (aki egyben az üzembentartója a gépjárműnek) regisztrálhatnak. A regisztrációt követően a várakozás minden díjfizető parkolási zónában, minden időszakban ingyenes.
Fontos! A Tatabánya Kártya kiváltása önmagában még nem jogosít fel díjmentes várakozásra, a díjmentességhez Önnek a Parkolási Ügyfélszolgálaton regisztráltatnia kell a járművet, azaz a jármű adatait (pl: rendszám)!

Hely:

Parkolási Ügyfélszolgálat, Tatabánya, Komáromi út 65.

Térkép:


Nyitva tartás:

Hétfő: 8-12 és 13-17 óra között
Kedd - csütörtök: 8-12 és 13-16 óra között
Péntek: 8-12 óra között

Kérjük hozza Magával:

- Tatabánya Kártyáját
- forgalmi engedélyt

Regisztráltatható gépjárművek:

Regisztrálásra az a forgalmi engedélyben szereplő magánszemély üzembentartó jogosult, akinek a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett állandó lakcíme megegyezik a Tatabánya Kártyához rendelt, és a lakcímkártyában szereplő tatabányai állandó lakcímmel.
Amennyiben a gépjármű üzemben tartója nem azonos a Tatabánya Kártya birtokosával, a regisztrálás feltétele, hogy a gépjármű üzemben tartója a Tatabánya Kártya birtokosának azonos állandó lakcímen élő közeli hozzátartozója legyen.

Jogi háttér:
Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 28/2012. (IV.28.) önkormányzati rendelete a fizető várakozás rendjéről (Kattintson rá az elolvasáshoz!)

A Tatabánya Kártya más kedvezmények igénybevételére is használható. Az elfogadóhelyekről ide kattintva kap információt.


Mi a célja a fizetőparkolási rendszer bevezetésének?

Melyek a legfontosabb tudnivalók? A tatabanya.hu interjúja Bombicz Tamással, a városüzemeltetési iroda munkatársával.

– Tatabánya útjait és parkolóit nem csak a tatabányaiak, hanem a más településekről érkezők is igénybe veszik – kezdte a szakember. Az utak és parkolók fenntartását ugyanakkor a tatabányai adófizetők finanszírozzák. A közteherviselés kiszélesítése érdekében, a tatabányai lakosok díjmentességének megőrzése mellett, szükséges a fizető parkolás bevezetése a belvárosban. Ha tatabányai lakosként Budapestre érkezünk, nekünk is fizetnünk kell a parkolásért. A fizetőparkolás bevezetésével a nem tatabányai polgárok a díjfizetés révén járulnak majd hozzá az utak és parkolók fenntartásához. A meglévő parkolóhelyek forgalomszabályozásával megelőzhető, hogy sűrűn lakott városi településrészeken új parkolóhelyeket a meglévő zöldterületek rovására kelljen kialakítani.

Hol vezetik be a fizető parkolást?

–        A Fő téren és környékén, két külön tarifájú várakozási övezetben. Az 1. várakozási övezet a Fő tér – Szent Borbála tér – Álmos vezér út – Győri út – Köztársaság útja által határolt területet, az Árpád Hotel bejáratával szemben található parkolókat, és az Edutus Főiskola Béla király körtéri épülete előtt található parkolókat foglalja magában. A 2. várakozási övezet az 1. számú főút – Ond vezér utca – Győri út – Köztársaság útja – (Béla király krt. – Mártírok útja 28–34. szám – Köztársaság útja 16–21. szám határvonal) közötti területet jelenti, kivéve az 1. övezet területét. – Ez utóbbi (2-es) úgynevezett „lecsengő, vagy csökkentett tarifájú övezet” mintegy védőzónaként funkcionál az 1-es övezet körül. A díjfizető parkolási rendszerek kialakításánál ezt szinte mindig szükséges alkalmazni, azért, hogy az 1-es övezetből a díjfizetés miatt a parkolásforgalom ne helyeződjön át az 1-es zóna határain kívülre, koncentráltsága miatt ellehetetlenítve a parkolást.

Hogyan lehet fizetni és mikor?

– Mobiltelefonos díjfizetéssel, illetve előre megváltható parkolószelvényekkel vagy parkolási bérlettel. Parkolószelvények a szerződött üzletekben lesznek kaphatóak. A díjfizetéses időszakok – másképpen üzemeltetési idő – meghatározásakor a terület forgalomvonzó létesítményeinek nyitva tartását vettük alapul, azaz munkanapokon a reggel 8 órától délután 4 óráig tartó időszakot határoztuk meg, kivéve: december 24, valamint 27 és 31 között, amikor ingyenes.

A tarifa az 1-es várakozási övezetben 160 Ft/óra, a 2-es várakozási övezetben: 120 Ft/óra. – Lesznek-e kedvezmények?

– Tatabánya Kártya elfogadóhelyként regisztrált gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó által üzemben tartott egy gépjárműre érvényesíthető kedvezmény mértéke: 15 százalék. Azok az állandó lakcímmel rendelkező tatabányai lakosok, aki érvényes Tatabánya Kártyával rendelkeznek, a kártyához kapcsolódóan hatósági jelzés alapján egy gépjárművet regisztráltathatnak, amelynek üzemben tartója a Tatabánya Kártya érvényességi időtartama alatt mentesül a díjfizetés alól. Regisztrálásra az a forgalmi engedélyben szereplő magánszemély, üzembentartó jogosult, akinek a gépjármű forgalmi engedélyébe bejegyzett állandó lakcíme megegyezik a Tatabánya Kártyához rendelt, és a lakcímkártyában szereplő állandó lakcímmel. A regisztrálás kizárólag magyarországi hatósági jelzéssel ellátott gépjárműre lehetséges. Amennyiben a gépjármű üzembentartója nem azonos a Tatabánya Kártya birtokosával, a regisztrálás feltétele, hogy a gépjármű üzembentartója a Tatabánya Kártya birtokosának azonos állandó lakcímen élő közeli hozzátartozója legyen.

Az övezetben lakók továbbra is ingyenesen parkolhatnak?

- Nemcsak az övezetben lakók, hanem az összes tatabányai lakos ingyen parkolhat, amennyiben kiváltják a Tatabánya Kártyát, majd regisztrálni kell a rendszámot.

Cégek kaphatnak-e külön kedvezményt?

- Azon cégek, amelyek a Tatabánya Kártyát elfogadják, a bérlet árából 15 százalékos kedvezményt kaphatnak.

Hol és mikor lehet regisztrálni?

– Regisztrálni 2012. június 1. és július 1. között a polgármesteri hivatalban kialakításra kerülő ideiglenes ügyfélszolgálatokon lehet. Július 1 után a Komáromi út 63–65. szám alatt megnyíló ügyfélszolgálaton lehet minden, a fizetőparkoláshoz kapcsolódó ügyet intézni.

Az interjú ide kattintva tovább olvasható. Fontos tudnivalókat tartalmaz!
Dokumentumok elfogadóhelyeknekCím:

A VÉRTES AGORÁJA
Tatabánya, Szent Borbála TÉR 1.

Nyitvatartás:

HÉTFŐ-PÉNTEK: 10:00-19:00

SZOMBAT:  10:00-18:00
VASÁRNAP: 10:00-16:00 


Ha a parkolási rendszerrel kapcsolatban szeretne érdeklődni, kérjük hívja a következő számok valamelyikét:
(+36 34) 309-313 (helyi tarifa);
+36 20 2-68-58-48 (mobil hívás)
A parkolási információ elérhető:
Hétfő: 8-12 és 13-17 óra között
Kedd - csütörtök: 8-12 és 13-16 óra között
Péntek: 8-12 óra között

vagy kattintson: www.tatabanya.hu/parkolas

 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188